Резултат с изображение за сателит Афганистан

Българският военен контингент в Афганистан ще остане още пет години, сочат планове на Министерството на отбраната. Военното ведомство е обявило за целта и обществена поръчка за наемане на сателит и сателитно оборудване за осигуряване на непрестанна комуникация между българските части в Афганистан и Щаба на въоръжените сили в София.
Поръчката е със срок за изпълнение до 22.11.2021 г. и е на обща стойност до 1,55 млн. лв., с ДДС. Възложител е подчинената на министъра на отбраната Николай Ненчев главна дирекция “Отбранителна аквизиция”.
В момента България харчи по 80 милиона лева на година за издръжка на контингента в Афганистан. Това означава, че за предстоящите 5 години, ще налеем още 400 милиона в сигурността на държава, намираща се на 5 хиляди километра от нас. Контингентът ни там наброява 540 души, а в същото време за охраната на границата ни с Турция са реално командировани 200-300 военнослужещи. Излиза, че за сигурността на Афганистан се грижат повече наши бойци от заетите със сигурността на собствената ни граница.
А най-циничното е, че въпреки тези огромни разходи, именно от Афганистан идват поне половината нелегални имигранти, дето ни заливат. Мисията на САЩ в Афганистан, вместо да създаде ред, реално създава нови бежанци, които нахлуват в Европа.

ГН

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
JSN Epic template designed by JoomlaShine.com