Резултат с изображение за румяна бъчварова

Неправителствените организации минават на държавна издръжка, стана ясно от нов закон, прокаран от ГЕРБ. Към правителството се създава "съвет", който ще наблюдава дейността им, и ще отпуска финансиране. С това самата идея, че организациите са "неправителствени" добива абсурден вид. Очевидно вече около всяко правителство ще има аристокрация от лоялни НПО, които ще защитават интересите на самото правителство.

Не е ясно например как някой би могъл да протестира срещу премиера, след като премиерът го храни. Или как може да се протестира срещу унижощаването на природата от герберски олигарх, от страна на НПО, финансирано от Бойко Борисов.

Новият "съвет" много прилича на фонда, от който се финансира кино-индустрията ни. Той е държавен, а парите се разпределят от подобен "съвет". Така започна образуването на бутафорни НПО, чиято цел е единствено да излъчат човек в "съвета". И после този човек да насочи държавната пара към тях.

Самата идея НПО да получават държавно финансиране е пълна идиотия. До момента те получаваха пари основно от чужди държави, което означава, че бяха представители на чуждите държави у нас. Странно защо обаче продължаваха да се наричат "неправителствени", вместо такива на "правителството на еди коя си държава". Сега към абсурда ще се добавят и родни псевдо-НПО, дето ще симулират защита на "гражданското общество".

НПО би следвало да се финансира само - от дарения или от членски внос. У нас има няколко подобни организации - те са основно съсловни - БТПП, БСК, БАИТ, БАСКОМ и пр. Тези структури се хранят от членския внос на членовете си и защитават конкретен икономически интерес. Това е най-доброто от НПО-тата, което сме постигнали. Всичко друго - основни зелените и политически активните НПО, са абсолютна бутафория, при това доста прозрачна, и представляват по същество елементи за спъване на развитието на държавата ни, като част от международната конкуренция.

Сега сме на път да видим нова подмяна на гражданското общество - чрез НПО, издържани от правителството с логична пропагандна цел. Още една олигархична сметка на гърба на данъкоплатците...

ГН

JSN Epic template designed by JoomlaShine.com