Живеещият последните си години неолиберален модел очевидно ще ражда все по-невиждани абсурди до самия си край. Така и тези дни, когато очевидна циганка бе обявена за най-красива в... Япония. Името и е Приянка Йошикава и е от смесен брак на японка и индиец. Абсурдът обаче става двоен, защото за втора поредна година не-японка става "Мис Япония". Миналата година титлата взе негърка от смесен брак. 2 поредни години в Япония да не могат да намерят японка, е всичко друго, но не и обективен конкурс.

Япония е възможно "най-чистата" нация на света. Там почти няма малцинства. 99% от населението е чисти японци, нещо невиждано никъде другаде по света. В религиозно отношение също са невиждано "чисти". Половината население се води "народни шинтоисти", т.е. тяхното определение за атеисти. 35% са будисти, и 4-5% са шинтоисти - като близък клон на самия будизъм. Неяпонските религии са абсолютно символично присъствие като най-голям е делът на християните - с рекордните 2,3%.

Обстоятелството, че 2 години поред им спускат смесени японци в глобални конкурси означава, че в Япония се провежда тежка неолиберална пропаганда, насочена към разбиване на една от най-консервативните страни по света. Консерватизмът е опасен за неолибералите, и атаката срещу него е повсеместна и безмилостна. В Япония смесените бракове са едва 3%, но това не пречи 2 години поред да им назначават подобни кралици на красотата.

Случилото се доведе до много остри коментари и реакции по случая. Но макар и пропадащ, неолиберализмът още властва по света, и сме длъжни да му плащаме редовно дължимото.

ГН

JSN Epic template designed by JoomlaShine.com