Резултат с изображение за борисова градина

Протест против изсичането на лесопарка в рамките на Борисовата градина събра граждани на столицата.

Протестът се организира в социалната мрежа фейсбук. Гергана Пирозова, основател на групата „Да спасим Борисова градина” в социалната мрежа изтъкна пред журналисти на езерото „Ариана“, че групата е била инициирана от среща на 7 септември в община „Изгрев”, на която е трябвало да бъде представен публично инвентаризационен план, който е извършен от Лесотехническия университет с възложител Столична община.

В рамките на 2 часа по време на срещата над 100 души присъстващи са искали документа между община и изпълнител, предмет на договора, срокове за изпълнението и т.н., обясни Пирозова. Документ така и не са получили.

На тази среща се е казало открито, че предстои изсичането на 30% от гората на Борисовата градина, което всъщност е една трета от парка. Предлогът за изсичането е много добронамерен – гората е болна, особено лесопаркът, който е в горната част на Борисовата градина, обясни още инициаторката на протеста. По думите й парк и лесопарк са две различни неща, тъй като при парка има голямо отстояние между дървета, има полянки, детски площадки и т.н., а лесопаркът е гъста гора.

На тази среща се е казало, че в София не може да се поддържа лесопарк, защото е опасен, с болни и опасни дървета. „Това е факт, защото за гората не са се грижили от 30 години и действително е започнала да става опасна. Но, това значи ли една трета от нея да бъде изсечена и да не се казва какво ще се прави то тук насетне с тази гора“, попита Пирозова.

По принцип, когато се прави санитарна сеч, тя не изисква да се изсича всичко на определено място, а само болните дървета между другите. Сеч, която разчиства цял район от парка е всичко друго, но не и санитарна, посочват експерти по ботаника.

Пирозова обърна внимание, че съвпадат две действия на Столична община – инвентаризационният план и приемането на нов устройствен план за цяла София, включващ и Борисовата градина.
„В одобрената концепция на пловдивската фирма „Ковачев архитекти” съществуват предвидени 5 паркинга, спортни съоръжения в лесопарка при гара „Пионер”.

Пирозова подчерта и че самият столичен кмет Фандъкова е заявила в ефир, че предстои изваждане на спортни съоръжения.
От Столична община обаче са заявили, че такъв проект не съществува все още, защото предстои приемането и одобрението му, както и публични срещи за представянето му.

Пирозова подчерта, че столичният кмет говори за изсичане на 10% гора, но в документа заложената цифра е 30%

„Свидетели сме особено през последната година за една безпросветна сеч в горите, за която няма отчетност” – категорична бе Пирозова, която призова за граждански натиск, за да се запази паркът.

ГН

JSN Epic template designed by JoomlaShine.com