Резултат с изображение за юнкер

Страните от Европейския съюз са се договорили в понеделник да бъдат орязани почти с една четвърт за следващата година средствата от бюджета на Европейския съюз, предназначени за най-бедните райони, повечето от които се намират в бившите комунистически страни на изток. В същото врече се увеличат фондовете за справяне с мигрантския поток и стимулиране на растежа, съобщи "Ройтерс".

Правителствата на 28-те страни членки единодушно са подкрепили предложение на Европейската комисия, съгласно което плащанията за мигранти и сигурност ще се увеличат с 25% спрямо тези за 2016 г.

Така догодина общият бюджет за мигранти ще достигне 5.2 млрд. евро и част от тях ще отидат за подсилване на външните граници на съюза, каквато е и тази на България с Турция, Македония и Сърбия.

Други 2.2 млрд. евро ще са за програми извън територията на ЕС за справяне с причините за миграционната вълна.

Увеличението на тези разходи се компенсира със съкращаване на средствата за фондовете, предназначени за най-слабо развитите райони. През 2017г. те ще са с почти 24% по-малко спрямо 2016 г.

Дипломати коментират пред "Ройтерс", че основни получатели на такива средства са държавите от Източна Европа и там правителствата се опасяват, че днешното решение може да отвори вратата за още по-големи съкращения в следващите години.

Най-вероятно източноевропейските страни са били "наказани" заради системния си отказ да приемат мигранти и бежанци. Изобщо не са засегнати пера от типа на субсидиите за селско стопанство, от които биха пострадали например френските фермери. Вместо това сметката ще плащат региони като Видин, където упадъкът е повсеместен.

След бедняците на съюза, най-много пострадали ще са учените. Оразяни са разходи за космически проекти на ЕС, включително за навигационната система "Галилео" и за ядрени енергийни програми като тази за реактора ITER.

Целият този проект реално е изработен от екипа на Кристалина Георгиева, която отговаря за бюджета на съюза. Съветът на ЕС просто гласува изчисленията на чиновниците на нашата комисарка.

А Бойко къде е спал през цялото време никой не знае...

ГН

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
JSN Epic template designed by JoomlaShine.com