Алпийските курорти инвестираха в нови лифтове преди сезон 2016/17

Редица курорти в Австрия, Швейцария и Италия инвестираха мащабно в подобряването на своята инфраструктура, за да подобрят извозването на скиорите, а някои - за да свържат вече съществуващите курорти в едно цяло.

Арлберг стана най-голямата ски зона в Австрия, след като бяха инвестирани 45 милиона евро за четири нови кабинкови лифта с капацитет по десет суши в кабинка. Курортът обединява Санкт Антон, Щубен, Цюрс, Варт и Шрьокен. Два от тези нови лифтове позволява да се свържат Рауц в зоната на Санкт Антон с Цюрс, които до момента бяха обслужвани с автобусни връзки. Другите два лифта заменят стари съоръжения и по този начин позволяват цялата зона да предложи много повече възможности за скиорите като разнообразие от писти.

Ски зоната Арлберг вече разполага с 87 лифта и 305 км писти, което я изравнява като възможности с Вал д'Изер-Тин във Франция. Плановете предвиждат зоната да стане дори по-голяма, като се свърже и намиращият се наблизо курорт Капл.

И това е само един единствен австрийски курорт. В България за цялата страна имаме 300 км. писти, и далеч по-малко влекове. Въпреки това, ние сме обявени за съкрушители на природата от зелени организации, финансирани от западни източници. И тук 2 камъка не можеш да сложиш един върху друг, докато австрийците за 1 година вдигат повече лифтове, отколкото ние за цялата ни история.

Сред другите курорти в Австрия в Цел ам Зее беше построен нов кабинков лифт с кабинки за 10 души и безплатен wi-fi от задната страна на планината Шмитенхьоле. Това осигурява извозване от базата за новата 3.3-километрова червена писта. Още един по-нисък лифт ще бъде изграден през сезона 2018/19.

Още един кабинков лифт беше изграден в Герлос, който е част от ски зоната в Цилертал. Досега там имаше един предизвикващ опашки кабинков лифт, но той е заменен с кабинка за 10 души, с което капацитетът става повече от два пъти по-голям до 4400 души на час. В Зьолден също беше изграден нов кабинков лифт на мястото на стар и капацитетът се увеличи от 2800 на 4500 души на час.

Във Франция Вал Д'Изер се сдоби с нов кабинков лифт за по 10 души в кабинка, който може да превозва по 3600 души на час. Той заменя досегашния седалков лифт и въжен лифт с кабинки за 48 души, като увеличава ефективно капацитета за извозване на скиорите до зоната Солез с 40%.

В малкия сектор Сигнал от ски зоната на Алп д'Юез бяха разглобени старите лифтове от 60-те години и на тяхно място бяха изградени нови седалкови и кабинкови лифтове с капацитет 3300 души на час. Има и нов четириседалков лифт до Сигнал, който започва от стария Вией Алп. Към досегашните червени и сини писти има нови зелени трасета за начинаещи и слабо напреднали.

В Швейцария старият двуседалков лифт между швейцарските курорти Вияр и Ле Диабльорет е заменен от четириседалков лифт, който обаче трябва да се използва и в двете посоки, тъй като няма свързващи писти. Дългият влек на Ле Диабльорет е заменен от нов шестседалков лифт. Тези нови лифтове съкращават времето за изкачване от 15 на 10 минути и ще намали значително опашките. Като допълнение плувният център в близост до Вияр е изграден наново и ще отвори врати през декември.

Старият кабинков лифт за по четири души от 1976 г. в Заас Фее в основата на склоновете до Шпилбоден е заменен от нов кабинков лифт с кабинки за 10 души.

В Цермат бърз шестседалков лифт в центъра на ски зоната между Сунега и Горнеграт заменя 45-годишния четирседалков кабинков лифт. Новият лифт извозва по 1800 души на час, повече от двойно по-бързо от старата гондола, а времето за извозване е съкратено с почти 40% до само 3.30 минути. Във Вербие старият седалков лифт в Ла Шо беше заменен с нов шестседалков лифт, който ще обслужва няколко от по-леките писти.

ГН
(В статията са ползвани
материали от в."Дневник")

JSN Epic template designed by JoomlaShine.com