Резултат с изображение за бойко бокова

Решението на Бойко Борисов да подкрепи Ирина Бокова за още едно гласуване е абсолютният връх на политическия цинизъм. Защото става дума за последното предварително гласуване, от по-маловажните гласувания. След това започват важните гласувания, на които постоянните членки на Съвета за сигурност получават "червени бюлетини". Така при гласуването ако някой получи "червена бюлетина", това значи, че някой от постоянните членки е срещу него, т.е. получава вето и е време да се оттегли. Именно първото такова гласуване е първото важно гласуване. А такова ще е първото гласуване след 26-ти. На 26-ти е последното гласуване за "опипване на почвата", при което бюлетините са с еднакъв цвят и не е ясно коя е на велика сила и коя е например на Украйна или Венецуела.

Ако Бойко посече Бокова точно преди първото важно гласуване, това ще е в същината си национално предателство. Вероятността Кристалина да спечели нещо, явявайки се без кампания и директно на важните гласувания, е нищожна.

Всъщност на важните гласувания ще се разбере кой е истинският фаворит. Португалецът Гутиереш води с 12 гласа. Но ако осталите 3 са на велики сили, той е абсолютен аутсайдер. Бокова има 7 гласа, но ако сред тях са 5 на 5-те постоянни членки, то тя е абсолютен фаворит. Т.е. качеството на гласовете има далеч по-голямо значение, отколкото има количеството.

Игричките на Бойко с Кристалина са пример за герберско малоумие и простотия. Ако толкова искаха да опитат с нея, трябваше от началото да я пуснат. Идеята, че Унгария или Германия имат някакво значение е глупава. Германия е изолирана от ООН, която е създадена като следвоенна организация, и е така конструирана, че именно Германия (и Япония) да има минимално влияние. Пример за това е, че в момента Япония е член на СС, но нейният глас е равен на този на Венецуела или на Гана. В същото време с по-малки икономика и население, Англия и Франция имат постоянно членство и право на вето. А Германия в момента дори не е член.

След като мине гласуването с цветните бюлетини е съвсем възможно Бокова да стане фаворит. Това е така, защото за Гутиереш е сигурно руското вето, а за сръбския и македонския кандидати е сигурно американското. Бокова се намира в златната среда, където нито е твърде подкрепяна, но няма и сериозна опозиция от велика сила. Всъщност единствената опозиция на Бокова е Англия, но не личностно, а защото те си натискат за тяхната кандидатка Хелън Кларк (от Нова Зеландия). Но това е опозиция спрямо всички други, извън Кларк, а не конкретно срещу Бокова.

Оттегляне на Бокова със сигурност ще предизвика хаос и объркване, особено ако е без нейно съгласие. Реално не е ясно има ли право Бойко да я оттегля, след като процедурата е започнала и е в правомощията на Съвета за сигурност вече. За да се защити срещу подобен абсурд, Бокова би могла да помоли да я номинира още някоя страна-членка. Тогава Бойко и герберите ще "увиснат", но това няма да намали ни най-малко резила за държавата ни...

ГН

JSN Epic template designed by JoomlaShine.com