Резултат с изображение за толстой

Крайморското село Ясна Поляна е първото превзето от имперската политика на Толстой, сочи историята. Дори името си дължи на него. Старото име на селото е било Алан кайряк, означаващо "място на припек". Сегашното се дължи на писателя Лев Толстой. В началото на 20-ти век група млади интелигенти от всички краища на България създават толстоистка колония в селото, поддържаща кореспонденция с Лев Николаевич Толстой. Комуната е била силно вписана в живота на селото през първите десетилетия на XX век. Когато през 1934 г, възниква въпросът за преименуване на селото с българско име, по предложение на местния учител Андрей Ненов то получава името на родното място на писателя – Ясна поляна. Както е известно, авторът на "Война и мир" е роден през 1828 г. в имението на майка си, наричащо се "Ясная поляна".
Толстоизмът е морално-етична доктрина, основана на православното християнство. Тя анализира човешката етика и ценности, и изгражда система от правила за правилно и духовно развитие. На базата на "толстоизма" са създадени десетки комуни по целия свят, вкл. в България. Последната подобна комуна е закрита едва през 1958 г. от комунистическата власт. Също интересен факт е, че Лев Николаевич Толстой от всички държави по света, е най-превеждан в България.
Толстоистката колония се основава през 1906 г., като първите колонисти са Димитър Жечков и Петър Жеков от Бургас, Стефан Андрейчин от Габрово, Ташко Каметов от София, Христо Досев от Стара Загора, руският княз Гаврило Вулф. Колонистите се прехранват основно със земеделие, като обработват земята без животни и спазват принципите на толстоисткото движение.
Преди дни един пряк кръвен потомък на Лев Толстой, сега депутат в руския парламент, обяви че България ще бъде изкупена от Русия, и посочи именно Черноморието като място където половината имоти вече са изкупени. Вероятно с. Ясна Поляна ще бъде столицата на бъдещата руска губерния, след като изкупят морето изцяло. Слухове сочат, че уплашени соросоиди и привърженици на Реформаторския блок масово разпродават земите си в региона, придобити след реституцията.

ГН

JSN Epic template designed by JoomlaShine.com