България е на път да се превърне буквално в тоталитарна държава, след като е налице първото дело за продукт на художественото творчество. На прицел е карикатуристът Чавдар Николов за карикатурата му, осмиваща Меглена Кунева с нейните стипендии за тройкаджийте от ромски произход. Според уж правозащитна НПО, карикатурата е "дискриминационна". Въпросните правозащитници сигурно са забравили различните елементи на свободата, и пропускат, че свободата на словото също е ценност, която следва да се защитава, при това тя е ценност от по-високо ниво, и по-важна за човешките права, отколкото е борбата с дискриминацията в бутафорни области.

Всъщност съвременните НПО приличат много на пара-военните отряди на диктаторите, които без да са държавна институция, и да са овластени от някого, се разправят с политическите противници. Разликата между "кафявите ризи" на Хитлер и "борците с дискриминацията" е само в това, че "ризите" са по-честни. Те си признават, че са инструмент за репресия, и намират демокрацията и свободата за вредни. Докато съвременните НПО рушат свободата, правейки се че се борят за нея.

Истината е, че търсенето на "дискриминация" в карикатура е грозен тоталитарен метод, който следва незабвано да се отхвърли във всяко свободно общество. Художественото творчество - карикатури, вицове, разкази, романи, Е НАПЪЛНО СВОБОДНО И МОЖЕ ДА ИМА ВСЯКАКВО СЪДЪРЖАНИЕ. Цензурата над карикатура, с аргумент "дискриминация", е връщане в годините на фашизма и забраната на мисълта. Понятието "език на омразата" само по себе си е "език на омразата" и е неконституционно. Нищо и по никакъв начин не може да спира свободата на словото, независими с какви определения си служи, и колко страшни са те. Съвсем отделно, да се търси "език на омразата" в хумористична творба е абсолютна гротеска.
Има една единствена истина - карикатуристът Чавдар Николов може да рисува каквито си иска карикатури, и никой няма право да оспорва това!

Всичко друго са вариации на "451 по Фаренхайт"...

ГН

Коалиция КОЙ

№18 в бюлетината

Избери... абе каквото искаш избирай... :)))

JSN Epic template designed by JoomlaShine.com