България е на път да се превърне буквално в тоталитарна държава, след като е налице първото дело за продукт на художественото творчество. На прицел е карикатуристът Чавдар Николов за карикатурата му, осмиваща Меглена Кунева с нейните стипендии за тройкаджийте от ромски произход. Според уж правозащитна НПО, карикатурата е "дискриминационна". Въпросните правозащитници сигурно са забравили различните елементи на свободата, и пропускат, че свободата на словото също е ценност, която следва да се защитава, при това тя е ценност от по-високо ниво, и по-важна за човешките права, отколкото е борбата с дискриминацията в бутафорни области.

Всъщност съвременните НПО приличат много на пара-военните отряди на диктаторите, които без да са държавна институция, и да са овластени от някого, се разправят с политическите противници. Разликата между "кафявите ризи" на Хитлер и "борците с дискриминацията" е само в това, че "ризите" са по-честни. Те си признават, че са инструмент за репресия, и намират демокрацията и свободата за вредни. Докато съвременните НПО рушат свободата, правейки се че се борят за нея.

Истината е, че търсенето на "дискриминация" в карикатура е грозен тоталитарен метод, който следва незабвано да се отхвърли във всяко свободно общество. Художественото творчество - карикатури, вицове, разкази, романи, Е НАПЪЛНО СВОБОДНО И МОЖЕ ДА ИМА ВСЯКАКВО СЪДЪРЖАНИЕ. Цензурата над карикатура, с аргумент "дискриминация", е връщане в годините на фашизма и забраната на мисълта. Понятието "език на омразата" само по себе си е "език на омразата" и е неконституционно. Нищо и по никакъв начин не може да спира свободата на словото, независими с какви определения си служи, и колко страшни са те. Съвсем отделно, да се търси "език на омразата" в хумористична творба е абсолютна гротеска.
Има една единствена истина - карикатуристът Чавдар Николов може да рисува каквито си иска карикатури, и никой няма право да оспорва това!

Всичко друго са вариации на "451 по Фаренхайт"...

ГН

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
JSN Epic template designed by JoomlaShine.com