Резултат с изображение за росен плевнелиев

Интригата около новия български еврокомисар може да се реши по почти абсурден начин, ако (както се очаква) ГЕРБ загубят президентските избори. Тогава правителството ще се дестабилизира и ще мине в оставка, а до встъпването в длъжност на новия президент, Роско ще назначи служебно правителство. Именно в този период обаче се очаква да бъде направена номинацията за новия ни еврокомисар. Така Роско ще може да номинира сам себе си - чрез еднолично назначеното от него правителство.

В схемата очевидно е замесена и Кристалина, която се оказа, че не е подава незабавна оставка. Ще напусне Комисията след края на годината. Т.е. до тогава си имаме еврокомисар, и Бойко Борисов не може да прецака Роско като номинира друг. По принцип, самият Бойко е в неизгодна позиция да праща комисар, защото правителството му е със сринат рейтинг, а изборите поставят въпроса следва ли изобщо да се правят номиции преди да са минали. Но номерът на Кристалина да не е юридически в оставка, реално му връзва ръцете. Чисто формално, няма как да започне процедурата.

Съществува обаче и опцията Бойко да не подаде оставка, дори да загуби изборите - от страх, че никога повече няма да види власт, а може да види и затвор. Тогава може да опита да се окопае във властта и да се брани чрез купените партии на Реформаторите и Патриотите. Това най-вероятно ще доведе до революция, но със сигурност до нея ще му спечели няколко месеца власт. В този случай, е твърде вероятно комисар да стане Куната...

Иначе, Роско е известен с подобни управленски каламбури. При първото служебно правителство се получи схема, в която Марин Райков - като външен министър, предложи на Марин Райков - като служебен премиер, да назначи Марин Райков за посланик в Италия. Той е посланик в Италия и в момента... :)

ГН

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
JSN Epic template designed by JoomlaShine.com