Резултат с изображение за орешарски

Най-големият шок, който предстои на 1 тур ще е не сред водачите, а в борбата за 3-то място. Социолозите шепнат, че Пламен Орешарски ще събере повече гласове, извън ДПС, отколкото ще му даде Доган. С това той ще стане по същество наистина независим кандидат, защото извън партийната подкрепа, ще е събралият най-много гласове като личност.

Социолозите са шокирани, засега потулват резултата, но някои леко започнаха да го показват. Така в последното изследване на "Медиана", Орешарски е с 5,8%. Добре е да се знае, че социолозите не правят изследване в турските райони, и затова винаги резултатът на ДПС е по-голям от прогнозирания (можете да проверите в реалните резултати на ЦИК). Това означава, че тия 5,8% са реално някакъв личен вот за бившия премиер, и към тях ще се добавят хората на ДПС. Общо Орешарски ще подмине Каракачанов и ще се паркира твърдо на 3-то място.

Ситуацията е необичайна, но се появиха и първите анализи за неочаквания резултат. Формирал се е гневен "анти-протестърски" вот, който ще пусне за охуления бивш премиер. Протестърските среди направиха държавата за посмешище и голяма част от народа се чувства унизен. Това може да генерира протестен вот срещу самите протестъри, твърдят политолози. Вероятно точно това наблюдаваме.

Ако Орешарски се добере до 3-то място, и вземе наистина повече независими гласове, отколкото турски, той ще се превърне в ключов фактор за 2-я тур. Не е изключено да размени подкрепа за Радев, срещу висок пост в Президентството - напр. секретар по финансовите въпроси, или началник на кабинета. Не е изключено дори да играе за служебен премиер при предсрочни избори.

ГН

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
JSN Epic template designed by JoomlaShine.com