Image result for корнелия цветанов

Истинска революция предизвика Слави Трифонов с референдума за мажоритарните избори. Докато ЦИК се опитва да спаси статуквото и се чуди как да анулира част от гласовете, политиците се уплашиха и поеха инициативата. Корнелия Нинова обяви, че зачитат волята на избирателите, и веднага внасят промени в законите. Същото потвърди и Цветан Цветанов.

Случващото се означава брутална промяна в цялата политическа система. Практически всички малки партии изгарят, вкл. новите "звезди" - Патриотите и Марешки. Ако се направят 100% мажоритарни избори, в парламента ще влязат само БСП, ГЕРБ и ДПС. При това е твърде вероятно дори ДПС да не е балансьор, а да има твърди еднопартийни мнозинства.

В случай, че се приеме частичен мажоритарен избор, тогава ролята на малките партии ще е само драстично свалена. Най-първите ни свободни избори бяха по смесена система - 50% мажоритарна, 50% пропорционална. На тях първите две партии взеха общо над 85% от депутатите, и дори ДПС изглеждаше маргинална сила. Имаше и неколцина независими депутати.

Ако сега това се повтори, то мажоритарният елемент ще помогне на победителя в изборите да има по-голямо предимство и да не е зависим от коалиции.

Възможност да се въведат по-малко от 50% мажоритарни депутати би изглеждала като подигравка. Политиците няма да се осмелят на подобен фарс.

Теоретично е възможно да се въведе германската избирателна система. Тя е пропорционална, но листите на партиите се изместват от мажоритарно избраните кандидати от съответните партии. Т.е. това е по същество някакъв еквивалент на преференциалното гласуване. Но е факт че има мажоритарни райони и на тях се гласува за хора, а не за партии.

Въвеждането на мажоритарни избори крие шанса в бъдеще да се стигне още по-далеч. Мажоритарен депутат може да бъде отзован и да се правят нови избори. Т.е. следващият референдум на Слави може да бъде и за това.

ГН

JSN Epic template designed by JoomlaShine.com