Image result for към кланицата златю бояджиев

Случайно или не, Росен Плевнелиев позира със следващия президент Румен Радев пред картина с говеда на „Дондуков“ 2 в понеделник. Картината се нарича „Стадо говеда“ и е на Златю Бояджиев, рисувана 1967 г. Тя е от фонда на Националната галерия, откъдето са я предоставили на Росен Плевнелиев с договор, сключен през 2011 г. „Жалко е, че тези картини се виждат рядко от широката публика, но при президента трябва да има достатъчно представителна колекция, защото приема лидерите на света“, коментира пред електронното издание „Площад Славейков“ Слава Иванова - директор на галерията. Други известни творби при държавния гласа са „Сватба“ на Владимир Димитров-Майстора, „Цар Симеон“ на Димитър Гюдженов, „Отец Паисий“ на Иван Мърквичка и „Момиче от Герман“ на Васил Стоилов.

Мястото на културното ни наследство надали е в кабинетите на властта и държавните чиновници – то трябва да бъде представяно в съответствие на значението му, в националните ни музеи. За да го виждат хората и да го изучават специалистите. В редки случаи като този с двамата президенти обаче, ги зърват и обикновените българи – за да видят в друга светлина както себе си, така и своите пастири.

Впрочем, Златю Бояджиев има още една картина, подобна на „Стадо говеда“, научи „Площад Славейков“. Тя е част от постоянната експозиция на Националната галерия и от заглавието й разбираме накъде водят пастирите стадото – „Към кланицата“.

ГН

JSN Epic template designed by JoomlaShine.com