Резултат с изображение за theresa may

Въпросителните около напускането на Великобритания на ЕС драстично намаляха, след като Парламентът с огромно мнозинство гласува старт процеса до 31 март 2017. Решението е по искане на опозиционната Лейбъристка партия, според която работа на Парламента е да контролира правителството, "като същевременно спазва вота на избирателите на референдума". По искане на премиерката Мей са добавени няколко текста, които призовават правителството да започне процеса преди 31 март.

За резолюцията бяха 469 депутати, а против - едва 81. Всички управляващи и опозиция се обединиха, а основните противници се казаха депутатите от Шотландия, която традиционно е за членство в съюза.

Подобен вот почти на 100% разчиства пътя пред излизането, независимо какво реши Върховният съд по въпроса кой точно има право да вземе решението - правителството или парламентът. Дори правителството да загуби това дело, би било абсурдно само след 2 месеца същите депутати да гласуват нещо различно, или пък процесът да затъне в процедурни хватки.

С огромна подкрепа в Камарата на Общините, единствената надежда на еврофилите остава супер недемократичната "Камара на Лордовете". Но там важен въпрос не е решаван от повече от 100 години. Лордовете приемат, че долната камара представлява народът, а те са само декоративна останка, от времето на реалната монархия. Също чисто формално, процесът може да бъде спрян от кралицата, но и тя не е вземала подобно решение от повече от век.

Обстоятелството, че и управляващи, и опозиция са се обединили около "брекзита", означава че той е необратим и единственият въпрос са условията около него.

Разпадът на ЕС е в ход, но вместо да вземат мерки по същество, евролидерите създават нови разделителни линии - със заробващи финансови условия за други държави или с милиони бежанци, които подменят местното население. Кой точно ще е вторият отлетял не е ясно, но е сигурно, че ще има и трети, четвърти, и 27-ми накрая...

ГН

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
JSN Epic template designed by JoomlaShine.com