Image result for мартин димитров владислав горанов

В опит да защити плоския данък върху доходите от "популистките атаки" министърът на финансите и психо-десните, направиха невиждано самопризнание. А именно - плоският данък не е никаква икономическа мярка, нито голямо чудо на науката. Той е елементарна и цинична схема да събиране на пари основно от най-бедните. Както казва Луи Дьо Фюнес в един свой филм - "Данъци плащат само бедните".

Въпросът към минфина бе угоднически зададен от психо-десния депутат Мартин Димитров. Целта му беше да даде повод на министрото до обясни колко големи приходи са реализирали и как с годините този данък се отразява добре на бюджета. Тук като странично отклонение можем да зададем въпроса какво дясно може да има в това да се гордееш, че си събрал повече пари от народа. Дясното е точно обратното - да оставиш повече пари на народа, а бюджетът на държавата да пести. Но оставяме това настрана, все пак става дума за "психо"-десни, а не за автентични десни.

И стигаме до важния въпрос. Колко са приходите. Според отчета за тази година, те са 2,8 милиарда лева. С оглед на икономическия ръст, се очаква за 2017 г. да бъдат 3 милиарда лева.

Следва втори угоднически въпрос - как ще са отразят на бюджета плановете за въвеждане на прогресивна скала (лансирани наскоро от БСП). Отговорът на този въпрос изважда целия фалш на плоския данък. Министрото обяснява, че само от въвеждането на необлагаем минимум, приходите ще спаднат с 1,5 милиарда лева. Т.е. наполовина.

Необлагаемият минимум, предложен от БСП, е 1 минимална работна заплата. 460 лв. Т.е. най-големите бедняци. Значи ако освободим тях от данъци, приходите ще спаднат наполовина! Признание на минфина, угоднически и със задоволство, изискано от психо-десен депутат! И изтъквано с крайно комунистическа гордост - колкото много пари сме събрали в бюджета, вместо колко сме оставили за ре-инвестиции и потребление.

Без да се усещат, психо-десните и ГЕРБ признаха, че чрез плоския данък, пълнят хазната, за сметка на беднорията. След като данъкът им ще се срине, ако въведат необлагаем минимум, значи приходите се крепят на бедняците.

В България върви една невиждана лъжовна пропаганда, че плоският данък бил по-добър и по-справедлив от прогресивния. Но "дяволът" както винаги, е в детайлите. Важно е накрая кой колко плаща, а не колко е ставката. В САЩ средното ниво на платени данъци е 6%, въпреки че максималната ставка е 37%. Но масовият народ плаща 6%! Излиза че богатите американци средно плащат по-ниски данъци от бедните българи. А тук неолибералите тръбят, че сме "страна с ниски данъци". При това, да не забравяме, че в САЩ няма ДДС, т.е. стоките не са с 20% оскъпени в полза на бюджета, както е тук. Също в САЩ акцизите върху горивата са много по-малки, и бензинът е средно 2 пъти по-евтин.

Но да се върнем на плоския данък. Истината е, че това не е плосък данък. Това е данък за ограбване на най-бедните, които преди този данък имаха необлагаем минимум. Точно това е целта на въвеждането му, и нищо друго. Никакво насърчаване на икономиката, никаква дясна мярка. Чист грабеж.

Плоският данък би бил истинска добра мярка, само ако се върне необлагаемият минимум. Т.е. да е плосък, над определено ниво и така до безкрай. Но бедните да са без данък, както е във всяка просперираща страна.

Супер високите ставки за горните нива са до голяма степен пропагандна мярка, защото такива доходи имат много малко хора, а и те имат адвокати и счетоводители да им помогнат да ги скрият. Плоската ставка върху средните нива от 10% е разумен избор и гарантира стабилност. Но "десятък" върху залъка на мизерниците - това е чисто мародерство, облечено в законова форма...

ГН

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
JSN Epic template designed by JoomlaShine.com