2xIvo Hristov

Новоизбраният президент Румен Радев спечели вълна от одобрение в социалните мрежи, с новината че Иво Христов влиза в екипа му. Всъщност обаче, се оказва, че това не е онзи популярнитят "Иво Христов", който събира хиляди лайкове и пресподеляния, а е съвсем друг човек. Става дума не за проф.Христов (доскоро доцент), преподавател по социология в СУ, който се изявява в областта на геополитиката и стратегическия анализ. И който е много убедителен с далновидността и задълбочеността си. В екипа на президента влиза далеч по-неизвестен човек, който никога с нищо не е изпъкнал - журналистът Иво Христов, който беше в щаба му, и се изявява с отделни публикации в Интернет.

Професор Христов спечели голяма популярност с про-руските се позиции, както и с анализите, че светът не върви на никъде, и катастрофата става все по-реална. Понякога теориите му навлизат в зоната на конспирацията, но като цяло са извън нея, и са доста интересни. Той е чест гост в кабелните телевизии, възприемани като "ъндърграунд-медии". Бил е при Стойчо Керев, в СКАТ (преди управленския им период), в Алфа, Евроком и пр. Рядко го пускат в официозните канали. Много е популярен и в Интернет и във Фейсбук.

Журналистът Иво Христов, от своя страна, е официозен образ, по-скоро клонящ към системните неолиберални медии. Той прилича доста на ляв соросоид - нещо от типа на Илиана Йотова. Но в никой случай не може да се каже, че президентът си е назначил за началник на кабинета някакъв човек-визионер, който може да мисли задълбочено и да гледа отвъд краткосрочната реалност.

Зарадвалите се, да прибират знамената. Засега бъдещият държавен глава не е излязъл извън рамките на неолибералното статукво. Не е изключено да го направи, но засега твърдо си е в задължителния профил на български лидер, поставен от Посолството в началото на прехода.

ГН

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn




JSN Epic template designed by JoomlaShine.com