Image result for радан бойко

България е на път да постави нов рекорд в абсурда една партия де е едновременно управляваща и опозиция. Следващото постижение ще е самият носител на мандата да е едновременно и в опозиция.

Това ще стане, ако се реализира притворния план Радан да подкрепи Бойко като се прави, че му е опозиция. Това ще стане като депутатите-раданисти не се появят на гласуването за избор на кандидат за министър-председател в парламентарната група на Реформаторския блок. Така останалите ще могат да дадат мандата на Бойко, което иначе е невъзможно.

Радан Кънев все още се води пълноправен съпредседател на групата. Тя се състои от 22 души, от които 8 са "раданисти" и вече са в "опозиция". Те са съвсем пълноправни членове на тази група и имат и правото, и задължението да гласуват кой да е кандидатът за премиер. Според правилника, подобно решение се взема с 2/3 мнозинство. Това означава, че без "раданистите", парламентарната група не може да излъчи Бойко Борисов за министър-председател.

Много е важно да е уточни, че мандатът не е в момента у никое конкретно лице. Той е даден на групата на Реформаторите, която трябва да излъчи кандидат. Едва след това - отиват при президента с решение за кандидат, и той му възлага на него вече мандат за самото съставяне на правителство.

В случай, че Радан желае, той може да спре този процес. Без 2/3 групата на Реформаторите не може да излъчи кандидат. Съответно, ще трябва да отидат при президента и да му кажат, че не са успели. Следва служебно правителство.

Добре е да припомним, че Радан вече веднъж използва това своебразно право на вето. В началото на парламента се избираха ръководства на парламентарните групи. Него го избраха начело на Реформаторите, но трябваше да изберат още 1 съпредседател. Тогава именно с не-събиране на 2/3 депутатите от ДСБ блокираха втория съпредседател, и това продължи с месеци. Радан остана единствения лидер на групата.

В момента абсолютно същата е процедурата и с премиера.

Очаква се лидерът на ДСБ да се направи "на луд", да каже "нямам нищо общо с тия" и да ги остави сами да гласуват. Тогава Бойко получава мандата. Но фактически ще е с благословията и на "опозиционера" Кънев.

Стигнем ли до там част от мандатоносителя на избрано правителство, да се обяви за опозиция, вероятно това ще означава, че сме претворили в реалния живот творческото течение на "сюрреализма"...

ГН

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
JSN Epic template designed by JoomlaShine.com