Image result for румен радев

Отказът на Росен Плевнелиев да назначи служебно правителство може да породи абсолютен конституционен абсурд, който от определена гледна точка може да се превърне и в държавен преврат. А именно - след като изтече мандатът на действащия президент, ако новият не е положил клетва, то няма кой вече да назначи служебното правителство.

В конституцията не се предвижда удължаване на правомощията на стар президент до встъпването на нов. Такова удължаване има само за правителството. т.е. на 22 януари, Роско става обикновен гражданин.

За да бъде заменен от новия президент, трябва той да е положил клетва. Но клетвата се полага пред Народното събрание. Ако хипотетично то не събере кворум, няма как да има клетва. Между другото, подобен казус вече е налице. Президентът Плевнелиев напусна клетвата на Венета Марковска и така осуети тя да стане конституционен съдия. Не беше законно, но стана. Какво пречи ГЕРБ, Реформатори, Патриоти и Барековци да не се явят на клетвата на Радев? Нищо. Няма да има заседание, няма клетва. Няма президент.

При това не е нужно винаги да не се явяват и да блокират парламента. Нужно е да ги няма само когато е насрочено заклеването в дневния ред. Ако в друг ден има друго заседание с друг дневен ред, те могат да си се явят. Теоретично, всичких депутати, които няма да са в следващия парламент, имат интерес от подобен сценарий. Ще продължат да си получават заплатите, а дори при неявяване ще получават 1/3 от тях. По-добре от нищо. Ще вървят и партийните субсидии, както и допълнителни режийни.

По този парадоксален начин, фактически властта в оставка може да блокира смяната си и дори самите избори. Бойко ще си управлява, Роско го няма, няма и нов президент.

Според Конституцията, в такъв случай временно правомощията на президента минават към Цецка Цачева. От нея едва ли можем да очакваме да саботира началника си.

Колкото е майтап всичко това, толкова е и реално. Герберите са освирепели, че си отиват от историята, и са готови на всичко. Включително и на конституционна криза и анулиране на избора на избрания с огромно мнозинство президент.

ГН

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
JSN Epic template designed by JoomlaShine.com