Управителния съвет на Милениум клуба разказа за постигнатото през първите девет месец от създаването си и представи целите си за следващата година по време на първата си годишна среща.

Нов рестарт на неолибералното начало се опитва да инициира кръгът около Иво Прокопиев, след пълното изчерпване на предходите проекти, и превръщането им в пародия. Този път името е "Милениум Клуб", но реалното съдържание е "Български Великден-2", доколкото напълно повтаря формата му. Отново идеята се върти основно около български емигранти, каквито са 2/3 от членовете на новия клуб. Отново това са "преуспели млади хора" в странство, които искали да се върнат и да помогнат. И също отново - ще се върнат едва след като се създаде партия, и им се осигурят държавни постове, от които да "спасяват държавата".

Да припомним, че първият "Български Великден" се случи по почин на Иван Костов и идеята беше да се привличат българи от чужбина в политиката. След това чужбинците по типично българска черта, зарязаха създателя си, и се присламчиха към Симеон Сакскобурготски. Дори обявиха, че ги е "срам от Костов", а Сакскобурготски им раздаде високи постове. Така изгряха звезди като Милен Велчев, Ники Василев и Любка Качакова. С доста силна светлина все още свети Владо Каролев. Резултатът от шоковото навлизане на юпитата в политиката се оказаха гигантски схеми с държавния дълг, приватизация на цялата БТК за 200 милиона евро (после препродадена за 1 милиард), доприватизацията на къде що останали държавни банки (Биохим), безчет концесии и разпродажби. Казано по-просто, предните юпита идеално изпълниха рецептите за неолиберален прогрес, който трябваше да ни направи богати. Остана обаче само думата "неолиберален", без прогрес, а богатството се оказа само за юпитата.

В момента цялата неолиберална идеологоия е в пълен погром, не само в България, но и в цяла Европа. И като опит за спасителна инжекция отново се вадят млади неолиберали, които след като били преуспели в чужбина, значи ще направят всички ни преуспели и в България. Съвсем логично е да ги лансира центърът на неолибералната пропаганда у нас - кръгът от издания на Иво Прокопиев.

И този път е замесен Симеон Сакскобутски, макар и с по-косвена роля. Той подкрепя младежите, дето ще направят втори тур за спасяване на Отечеството, и беше домакин на учредяването на клуба. Видният царист Огнян Герджиков също е присъствал. На поредната среща е бил поканен и новият президент Румен Радев, но той е отказал да отиде, а само е пратил приветствено писмо.

Вероятно, освен кръгът "Капитал" в новото инжектиране на юпита в политиката ще се включи и Слави Трифонов. Той вече кани преуспелите млади българи в шоуто си, а те го подкрепиха за референдума.

Засега не е ясно дали проектът се подкрепя от огромното мнозинство от българската емиграция, в лицето на чистачки, миячи на чинии и прислужници, които са около 99% от нашенците в странство, и доста слабо се интересуват от политика. Под "българи от чужбина" Прокопиев и компания представят неколцина късметлии, дето са на леко по-високи позиции на запад, и очевидно разглеждат тези позиции като трамплин към най-високите позиции в каририте си - на министри и депутати в България.

ГН

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
JSN Epic template designed by JoomlaShine.com