Резултат с изображение за бнр

Спор за 1 300 000 лв. остави ефира на БНР без съвременна музика от началото на 2017 г., тъй като общественото радио все още няма договор с "Музикаутор". Дружеството управлява авторските права на огромна част от композиторите, авторите на текстове и издателите на музика в България и по света - общо 14 милиона произведения. До решаването на конфликта националната медия ще излъчва само класическа и народна музика, както и творби, за които не се дължат авторски права.

Преговорите вървят от средата на м.г., но едва в края на декември Съветът за електронни медии излезе с декларация, че след Нова година ще се нагърби с ролята на посредник. "Музикаутор" претендира от 2017 г. БНР да започне да му плаща не 1% от държавната субсидия и 4.55% от приходите си от реклама, както е било досега, а 4.4% от брутните си приходи. През 2016 г. субсидията на радиото бе 42.1 млн. лв., а през 2017 г. ще бъде 42.2 млн. Приходите от реклама за 2015 г., които са последните публично известни, са около 1 700 000 лв. Ако те са се запазили на същите нива и през миналата, то през 2016 г. "Музикаутор" е получило от БНР около 500 000 лв., а през 2017 г. очаква да получи 1 800 000 лв.

Добре е да се знае, че това гигантско източване на държавния бюджет почти няма да се усети от творците, т.е. от тези, които реално са създали продукт. "Музикаутор" плаща някакви смешни суми. Например през 2009 г. стана култов примерът с Миро, чиято песен "Губя контрол" беше пусната рекордните 4700 пъти. За това той е получил 292 лв. Музикант от типа на Графа, получава по 300-400 лв. на година.

Смисълът от съществуването на подобно дружество са единствено комисионите за самото дружество. Като се вземат правата на милиони автори, от всеки като вземеш по малко и се получават огромни суми за неколцина човека, което представлява самото дружество. Т.е. Миро взима 300 лв., а "Музикаутор" взима примерно 10% от тях, т.е. 30 лв. Обаче "Музикаутор" като държи примерно 10 хиляди музиканта от цял свят, и в джобовете им влизат 300 бона. Общият състав на тази организация ако са 5 души, си делят по 60 бона.

Реалните цифри са по-различни и по-големи, изчислението е само за модела.

Фактически от съществуването на подобна организация няма никакъв смисъл. Единствената и цел е да се паразитира върху световната музика, която държи като монопол и изнудва радиостанции, телевизии и кръчми. Сега очевидно изнудва и държавата да и плаща за националните медии.

Ако по времето на соца имаше "Музикаутор", Тома Спространов щеше да остане селско овчарче, и нямаше да може да пусне ни един "Бийтълс" за радост на народа...

ГН

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
JSN Epic template designed by JoomlaShine.com