Резултат с изображение за хитлер моята борба

Германският издател на специално анотирано издание на "Моята борба" на Адолф Хитлер обяви, че продажбите са отбелязали бум след пускането на книгата на пазара преди година, съобщава БиБиСи. Около 85 хил. немскоезични копия на антисемитския нацистки манифест са били продадени. Издателят Андреас Виршинг изтъкнал, че "данните ни изумиха". Той е директор на Института за съвременна история (IfZ) в Мюнхен. Въпросният тираж е действително впечатляващ, той е еквивалентен на тираж от 7-8 хиляди бройки в България. Както е известно, тук максималният тираж на книга е 2000, а масово се печатат по 500-1000 бройки.

А в Германия вече се готви следващо издание поради изчерпване на настоящия тираж. Той ще излезе в края на януари. За да отговори на полит-коректните закони в Германия, издателите са включили вътре "критични бележки от учени". Народът обаче едва ли си купува книгата заради тях, основният интерес е към написаното от Фюрера.

За разлика от изданията от нацистката епоха, изданието на "Моята борба" на Института за съвременна история е с обикновена бяла корица - без снимка на Хитлер. Свастиката и другите нацистки символи са забранени в Германия.

Виршинг уточнил пред германската информационна агенция ДПА, че IfZ планира по-кратко френскоезично издание. "Но две трети от нашите коментари ще бъдат преведени" за него, допълнил той.

Решението да бъде преиздадена провокативната книга е било разкритикувано от еврейски общности.

"Моята борба" първоначално е била отпечатана през 1925 г. - осем години преди Хитлер да дойде на власт. Много важно е да се уточни, че тя тогава е напълно законно издадена, а властта е била у други. Тази книга не е пропаганда на нацизма и на управляващата национал-социалистическа партия. Тя е от преди това. Освен, че изразява патриотичните възглени на Хитлер, тя е и доста силен икономически анализ на онова време на глобална криза. По-късно като взема властта, Адолф прилага своите икономически концепции и за 5-6 години превръща Германия отново в икономически хегемон в Европа.

Не липсват, разбира се, и расистките идеи, които нацистите прилагат на практика по-късно, включително очерняне и потисничество на евреи и славяни.

След като нацистка Германия беше разгромена през 1945 г., силите на съюзниците предават авторското право върху книгата на германската провинция Бавария. Съгласно германското право авторското право трае 70 години. Не е ясно как това е направено чисто законово. Би трябвало правата да минат у някой от наследниците на Хитлер. Той няма официално признати деца, но има живи роднини на родителите си. Реално те би трябвало да вземат книгата. Победителите обаче правят друго.

Правителството на Бавария притежава авторските права, и ги използва, за да забрани издаването на книгата. Ала авторското право изтече преди 1 година и вече всеки може да препечатва безплатно.

ГН

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
JSN Epic template designed by JoomlaShine.com