Резултат с изображение за теменужка петкова делян добрев

Още първата по-студена (т.е. нормална) зима разби на пух и прах цялата пропаганда срещу атомната енергетика и за "възобновяема енергия". Оказа се, че държавата, дето имала "огромен излишък", не може да се справи с налични мощности. И е поискана помощ от Румъния.

Добре е да припомним, че румънският ток е изключително скъп. Дори най-евтината му част - от АЕЦ "Черна Вода" е поне 3 пъти по-скъп от нашата АЕЦ, просто защото румънската централа е по френска технология, изградена с кредити и е безбожно скъпа.

Северните ни съседи са отказали, защото на самите тях им трябвал ток в студовете. Това е довело до активиране у нас на т.нар. "студен резерв", който е още по-скъп. Това са мощности, които не се ползват, но стоят в готовност при нужда. При тях цените са по-високи дори от при внос.

Т.е. накратко казано, енергетиката ни е колабирала още при първата по-сериозна криза. Най-големият консуматор на пари - зелените централи, са абсолютен аут в студа. Ветрогенераторите замръзват и не могат да въртят. Слънчевите панели пък са затрупани от сняг, и съвсем отделно - няма много слъце. Така, въпреки че героично изградихме над 1000 мегавата супер скъпи централи, и храним техните собственици - депутати и министри, реално като трябва ток, него го няма.

Фактически, ако се окаже вярна прогнозата на БАН, че навлизаме в студен период и следващите зими ще са също така студени (както беше преди), то енергетиката ни е напълно неподготвена. Очевидно реална енергия могат да осигурят само старите и изпитани типове централи - АЕЦ, ТЕЦ и ВЕЦ. С оглед на малкото ни водни ресурси, ВЕЦ не могат да са основа на системата. Високите цени на фосилните горива и многото замърсяващи емисии пък правят ТЕЦ съмнителна инвестиция. Така се очертава само АЕЦ като някаква разумна алтернатива. Т.е. който купи, предложената евтина за приватизация "Белене", ще удари абсолютно бинго в студените зими, които предстоят... Пак ще продадем златната кокошка, точно преди да започне да снася...

ГН

JSN Epic template designed by JoomlaShine.com