Резултат с изображение за кунева

В абсолютна гротеска се превръща образованието в последните дни на министър Кунева. Безспорният връх е появилата се възможност да изучаваш "Българска филология", като влезеш в Университета с... оценка по чужд език. До сега се влизаше в изпит по български език. Съвсем логично, нали? От тук насетне обаче, вместо изпитната оценка по нашия език, ще можеш да предложиш изпитна оценка по чужд език. Можеш също да се пробваш и с оценка от дипломата, вкл. не задължително тази по български език. Можеш да подадеш и с цифрата по чужд език, гласят новите правила. Т.е. ако не знаеш българската граматика, можеш да станеш филолог с оценка по чужд език. При това няма ограничение да е примерно английски или испански, които са по-разпространени. Можеш да се явиш и с оценка по турски език, или по езика на племето Хуту.

Други странни решения от последните дни на властта е например намалението на държавната субсидия за обучение на доктори. При положение, че има криза за млади лекари, и съсловието застарява, държавата реже специалността. Явно я намира за безперспективна.

Също част от погрома са и бутафорните изпити по български език и история, за влизане в елитната специалност "Право". Няма вече теми и мисъл. Обикновени тестове като за полу-грамотен негър от Харлем.

Пазарната икономика в образованието, която направи университетите зависими единствено от бройката студенти, подчините самите ВУЗ на студентите. Вече няма качество и контрол, всичко е цифри и счетоводство. Студенти влизат и излизат неграмотни, а Кунева отчита чутовни успехи в европеизирането на образованието.

Те това е европеизиране - учиш филология, без да знаеш езика :)

ГН

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
JSN Epic template designed by JoomlaShine.com