Този път не е конспирация на тема "извънземни". Реален обект е, фокусирал вниманието на учени от цял свят, и легитимиран публично от едно от най-големите имена - Мачио Каку. 

Той твърди, че мистериозната звезда, която периодично примигва, и намираща се на 1 500 светлинни години от Земята, може да е резултат на извънземна мегаструктура, изградена около нея.

Звездата на Кеплер KIC 8462852 озадачи учените, тъй като тя продължава да излъчва неправилен светлинен модел, който е различен от всичко, което е наблюдавано досега.

Както пише Simple Capacity, мистериозната звезда KIC 8462852 предизвика интензивни изследвания и десетки учени отчаяно се опитват да обяснят каква е причината за мистериозните светлинни колебания на звездата.

Мнозина са съгласни, че гигантска извънземна мегаструктура на много напреднала извънземна цивилизация може да е едно от обясненията.

Според д-р Каку, „звездата нарушава всички правила,“ и „ние трябва да пренапишем учебниците по астрономия“, и да измислим нещо друго.

И досега учените продължават да следят мистериозната звезда. Изследователите смятат, че светлинните колебания не могат да имат естествен произход.

Необходими са две до три години непрекъснати наблюдения с помощта на Las Cumbres Observatory Global Telescope Network (LCOGT), което ще позволи на екипа да идентифицира материала около KIC 8462852, и да реши една от най-големите астрономически загадки на 21-ви век.

Медийният интерес към тайнствената звезда започна да се повишава, след като група астрономи от Университета на Пенсилвания публикува изследване, в което се казва, че “странният примигващ блясък“ на KIC 8462852 може да е предизвикан от мегаструктура, изградена от извънземните.

Подобни мегаструктури са част и от научната фантастика. В серията от игри и филми "Хало" съществуват пръстени с това име, изградени от древни извънземни, за да противостоят на галактическа заплаха от могъщ враг. В серията "Старгейт" пък е изградена мрежа от портали на много заселени с хуманоиди планети, осигуряващи бърз транспорт между тях. Най-голямата подобна мегаструктура е в една от сериите на "Стар Трек", където мистични извънземни са изградили "червеева дупка" и живеят в нея.

Като теоретична постановка, най-солидна и реалистична за наблюдавания обект, изглежда идеята за "сфера на Дайсън". Т.е. супер структура, която заобикаля звезда, а свръх развита цивилизация живее от вътрешната и страна. Така може да се усвои цялата енергия на звездата за цивилизацията. Идеята на е на американския астрофизик Фриймън Дайсън.

Интересното е, че във фантастиката, почти винаги такива обекти се оказват изоставени и забравени, а създателите им отдавна не съществуват. С оглед на факта, че днес говорим за обект на 1500 светлинни години, то това, което виждаме, всъщност е от преди 1500 години. Изобщо не е изключено там вече да е напълно безлюдно и някакви автоматични системи просто да примигват. Т.е. да намерим структурата, но пак да се разминем с извънземните.

ГН (ползвани са и материали Бултаймс и Непознато)

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
JSN Epic template designed by JoomlaShine.com