Резултат с изображение за гроздан караджов

Най-изродената част от българската политика - Реформаторският блок, вече се закани за импийчмънт на новоизбрания президент. Причина за това били думите му, че на "депутатите им остава още 1 седмица". С какво този обективен факт е противоконституционен не е ясно, но злобата на Реформатори и соросоиди просто не може да се скрие.

Най-абсурдното обаче е, че към настоящия момент Румен Радев все още е обикновен гражданин. Той е минал през клетва, но това е част от процедурата по встъпване в длъжност. Самото встъпване става автоматично в 0:01 ч. на 22 януари. До тогава Радев е обикновен гражданин, той дори е с по-нисък статут от депутат.

Съответно - каквото и да прави до тогава, го прави не като президент, а като обикновен гражданин. А обикновените граждани, чисто формално, могат, и дори трябва да критикуват политиците. Да не говорим, че ги и псуват, и дори намират за полезно да бъдат разстреляни.

За да се отстрани президент е необходимо съществено нарушение на Конституцията. За дребно формално нарушение не може да бъде отстранен - например ако закъснее с 1 ден за даването на мандат или за обнародването на закон. Отстраняването се инициира от Парламента с мнозинство от 2/3. После въпросът отива в Конституционния съд, където трябва да събере 7 съдийски гласа. Дори това да стане, властта просто отива у вицепрезидента. Т.е. у още по-голям кошмар за реформаторските психопати.

Но дори 2/3 в Парламента - не е ясно такова възможно ли е, с оглед на разцеплението на Патриотичния фронт в отношението му към Радев, и на твърдата позиция на БСП, ДПС и АБВ. Дори и тръгне събиране на подписи, Радев би могъл да разпусне Парламента, преди процедурата да е завършена, т.е. да прекрати атаката срещу себе си. Ако подписите не са внесени в деловодството, преди указа, схемата пропада. Други държави имат защитни механизми срещу разпускане на парламента при подобни процедури. Но при нас такъв механизъм няма, защото по принцип президентът не може да разпуска парламента, а го прави само при правителствена криза и при изтичане на мандат. Т.е. парламент на път към разпускане, да се заканва на президента, е признак на малоумие. А в случая - и на сляпа злоба.

В следващия парламент, най-вероятно психо-десните няма да влязат. Тогава ще им остане да импийчват президента само с протестъри и блокиране на Орлов мост. Това те умеят най-добре, но е твърде вероятно с времето най-сетне да се намери един смел държавник и да ги натупа хубаво.

ГН

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
JSN Epic template designed by JoomlaShine.com