Резултат с изображение за цветанов и бойко

Заб.: Към настоящия момент, въпросният изборен абсурд е отстранен. Дали се дължи на тази публикация, не е ясно, но на изборите ще има партии (вече)...

Абсолютният връх на изборния Абсурдистан предстои да се случи до дни. Причина за него е сблъсък на Конституция и Изборен кодекс, подправен с по-кратката продължителност на м.Февруари.

Абсурдът идва от това, че Конституцията поставя 2 месечен срок за провеждане на избори, след разпускането на Парламента. Но това в дни означава максимум 62 дни, когато са 2 поредни месеца по 31 дни, или 59 дни, когато един от двата месеца е Февруари.

От друга страна, Изборният кодекс изисква регистрацията на партиите да е "не по-късно от 60 дни" преди изборния ден. Т.е. излиза, че дори при най-дългата процедура, партиите ще имат само 2 дни, за да подадат документи. А в случая с Февруари - дори няма да има такъв ден.

В момента плановете са изборите да са на 26 март. Това означава разпускане на парламента на 26 януари. То съвпада и с думите на президента "остават ви още 7 дни". Но ако броим 60 дни от 26 март назад, се получава дата 25 януари. Т.е. партиите трябва да се регистрират, преди още изборите да са насрочени. За какво ще се регистрират тогава? За "евентуални избори"?

Срокът за коалиции е по-либерален. Той е 50 дни до изборите. Но и тук има ограничение. Една коалиция, за да се регистрира, трябва да се състои само от партии, които вече са регистрирани при 60-дневното ограничение. Т.е. дори чрез "коалиция" законът не може да се заобиколи.

Абсурдът се запазва дори ако се избере друга дата за изборите - например 2 април (или най-подходящата според зевзеците - 1 април). Тогава Парламентът трябва да се разпусне на 2 февруари. Но от 2 април назад 60 дни се падат на 1 февруари. Т.е. преди да е разпуснат парламентът.

Хипотетично, съществува схема, в която президентът разпуска парламента от по-късна дата, с указ от по-ранна. Т.е. издава указа в понеделник - 23-ти, и го разпуска, считано от 26-ти. В този случай партиите ще имат "цели" 2 дни, за да се регистрират - 24 и 25 януари... Това предполага огромно ограничение в регистрациите, защото партиите трябва да представят ред документи, вкл. 7 хиляди подписа. Как се събират 7 хиляди подписа за 2 дни, знаят само ония дето с 3 секретарки и различни почерци, ръчно попълват формуляри. Алтернативата е подписите да се събират преди изборите да са насрочени, т.е. това са по същество фалшиво събрани подписи.

Очевидно, изборното законодателство, което ни остави ГЕРБ, е способно да роди впечатляващи абсурди. Президентът има служебно правителство, но не може да променя законите. Така може след ГЕРБ да видим и първите избори, на които не участва нито една партия... :)

ГН

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
JSN Epic template designed by JoomlaShine.com