Черна ирония се случи в Канада, след като само ден, след като премиера Джъстин Трюдо покани изпъдените от Доналд Тръмп от САЩ, терористи нахлуха в джамия и убиха 5 души с безразборна стрелба.

Засега не е ясно кои точно са атентаторите, но и двете възможни хипотези са тежък удар върху Трюдо. По-вероятната хипотеза е терористите да са мюсюлмани от алтернативна фракция, които са наказали "неверниците" (вероятно умерени мюсюлмани). Както е известно, фанатиците понякога са по-жестоки към другите мюсюлмани, отколкото към общото население.

Втората хипотеза е за анти-ислямски терористичен акт от страна на не-мюсюлмани. Такива от известно време се очакват, тъй като много хора са гневни от това, че терористите са обсебили исляма и го ползват като своя идеология. Повечето мюсюлмани не са терористи, но като им "падне пердето", много хора вече не мислят за това.

Джъстин Трюдо е краен левичар, води уверено Канада към мулти-културно общество, отворени пазари, хомосексуални бракове и пр.

Решението на Тръмп е до голяма степен дългосрочен замисъл. То не може незабавно да спре тероризма, защото към настоящия момент, спящите терористични клетки в САЩ си ги има. Идеята е по-скоро в бъдеще да има по-малко спящи клетки.

Превръщането на всеки един мюсюлманин в заподозрян крие и рискове от засилена радикализация и принудително превръщане на повече мюсюлмани във фанатици. Но цялото западно общество е в очевидна криза, и не може да отговори на проблемите на епохата. Така съвсем логично е да се стига до решения като стени, забрани и прокуждания на цели групи от хора, сред които поне 99% са невинни. 

Трюдо може и да падне много тежко от поста си, ако продължи да приема изгонени от Тръмп, а канадските граждани се превърнат в пушечно месо за всякакви терористи.

ГН

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
JSN Epic template designed by JoomlaShine.com