Резултат с изображение за майчин дом

Такса от 25 лв. събира столичният "Майчин дом" за издаване на документ, необходим на баща на новородено, за да ползва полагащия му се отпуск (15 дни) след раждането. За абсурда ни съобщи току що сдобил се с рожба щастлив баща, който бил потресен от таксата. Ситуацията се отнася до последните дни от управлението на министър Москов.

Събирането на тази такса "баща" е пореден куриоз на здравната система, в която болниците са превърнати в търговски дружества, с основна цел - извличане на печалба. Периодично министри се борят с тази или онази такса, но изобретателността на болничните директори е неограничена, съответно - каузата е обречена.

Единственото разумно решение е да се премахне пазарно-печалбарския осигурителен модел в здравепазването и да се въведе всеобщо държавно здравеопазване, тип "Семашко". Такива са здравните системи на Великобритания, Куба, Русия и пр. В подобни системи на единица вложени пари се получава много повече "здраве", отколкото при настоящия корупционно-частнически модел.

Трябва да отбележим все пак, че настоящият модел е дело не само на Москов, който просто пише рекордите в него. Той е дело изначално на Илко Семерджиев (настоящият здравен министър), който го въведе като здравен министър по времето на Иван Костов.

При условие че майката и бащата се намират в брак или живеят в едно домакинство, бащата има право на 15-дневен отпуск при раждане на дете от датата на изписване на детето от лечебното заведение. За това време му се полага и обезщетение от държавното обществено осигуряване (ДОО), когато са изпълнени законовите условия: да има 12 месеца осигурителен стаж като осигурен за риска „Общо заболяване и майчинство“. Необходимите документи са писмено заявление, акт за брак и "документ от лечебното заведение, удостоверяващ дадата на изписване на детето". Очевидно за това последното болницата (а вероятно и други го правят) събира по 25 лв. Сигурна печалба от всички бели, български, работещи мъже. На циганите очевидно подобен документ не им трябва, защото не работят и не излизат в отпуски.

Ситуацията е идентична на това лекар да ти поиска такса за издаване на болничен. Кой знае - в това златодобивно здравеопазване може и това да видим...

ГН

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
JSN Epic template designed by JoomlaShine.com