grigor kralev

Историята с турнира "София Оупън" се превръща в абсолютна гавра с обществото. Оказва се, че държавата единствено е била длъжна да осигури "наградния фонд" от 1 милион лева. Но не получава нищо от приходите от турнира - основно билети, както и малко телевизионни права. Всичко това отива за организатора - турската строителна компания "Гаранти Коза". Друга допълнителна субсидия, която Красен Кралев е осигурил, е да не се плаща наем за залата. Става дума за няколко десетки хиляди лева. Да припомним, че простосмъртен български спортист не може и да сънува за Арена "Армеец", просто защото наемът е космически. Но за Гришо и турците - без пари.
Официално организаторите признаха за 55 000 продадени билета, което било "рекорд" за състезание на ATP от тази категория.

Следователно за турците остават минимум 1,5 милиона лева. Билетите са на цена, която варираше в отделните дни и според сектора - от 25 лв. до 90, 100, 120 за финала. Дори да ползваме минималната цена, приходът става 1,375 млн. лв. Като добавим и телевизионните права, и ето ги 1,5 милиона, та и отгоре.
Ако турнирът се организира пазарно, както става в нормалните страни, трябва от тези приходи организаторът да плати разходите. Т.е. наградите, наема за залата, хотели и пр. Тогава би следвало горе-долу приходите да покрият разходите, и да има малка печалба. Не е ясно за малка печалба, и при риск от загуба, дали изобщо някой би организирал турнир.
Друго е като Кралев бръкне в щедрия джоб на данъкоплатеца. Плаща милиончето, а после нищо от приходите не влиза в хазната, за да си покрие разходите. Абсурдното е, че държавата дори няма да си събере "плоския данък" от хонорарите на спортистите. Всички водещи тенисисти, вкл. Гришо, са се регистрирали в Монако, за да не плащат данъци. Той се състезава под "български флаг", но не плаща български данъци. Ето това е патриотизъм - развявай знамето, но дръж кесията здраво. Да не изпадне случайно нещо за тъпанарите дето ти пляскат пред телевизора, и плащат данъци върху средна заплата от 400 евро.
За нас все пак остава най-важното - "националната гордост" и постигнатото "високо спортно майсторство". А, забравихме - също и снимките на Бойко и Кралев на корта, дето се разминаха, само заради падането на кабинета. Но най-вероятно те са били основната цел на проекта. В петролните шейхства така правят - турнири се организират непазарно и с държавни субсидии, за да може шейхът да се снима с победителя, и да гради лъскав имидж на властта...

ГН

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
JSN Epic template designed by JoomlaShine.com