Да се създаде алтернативен нерегулиран пазар на стоки, в който да няма никаква намеса на държавата, предлага ПП “Възраждане”. Въпросните стоки ще се продават със специален етикет, обозначаващ ги като “нерегулиран продукт”. Съответно, отговорността за тях ще си остане за потребителя.

Идеята е да се освободят от тежката държавна регулация малките и семейните фирми, които в момента в някои бизнеси са буквално задушени преди да тръгнат. Изискванията от ХЕИ, пожарна, стандарти и пр., създават изначален разход, който е непреодолим. Така фактически пазарът се затваря само за едрите играчи.

Много от регулациите са въведени с цел сигурност на продуктите и защита на клиента. Но за доста от тях, подобно нещо не е необходимо, и стига клиентът да е уведомен, той може сам да си взема решение. Това ще отвори сериозни възможности за малкия бизнес и ще насърчи икономическия растеж.

Фактически и в момента, подобен пазар съществува, но е напълно “сив” и държавата не получава от него никакви данъци. Това е така нареченото “домашно производство”. Производители на цели класове продукти ги продават неофициално, просто защото не могат да извадят сертификатите и разрешителните. Става дума за мед, мляко, яйца, домашни сирене и кашкавал, отглеждане на животни по поръчка, домашно вино, ябълки, череши, зеле, туршии и пр. В същата група биха влезли производители на хляб и тестени изделия, някои видове облекла, обувки, някои туристически услуги и пр.

Етикетът “нерегулиран продукт” няма да освободи производителя от отговорност, ако се случи нещо. Той просто прехвърля решението върху потребителя, като се съобщава, че държавата не е проверявала този продукт. Но виновен производител ще си отива в затвора, или ще плаща глоби за некачествени продукти.

Настоящият модел по същество насърчава монополизацията на пазарите чрез “регулирани продукти” на корпорации, имащи голям оборот. Често обаче, макар регулирани, тези продукти са по-некачествени от домашно-семейното производство. Отварянето на нови механизми на търговия по същество ще разшири избора на потребителя, твърдят от ПП “Възраждане”.

ГН

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
JSN Epic template designed by JoomlaShine.com