Незабавно прекратяване на криминалните практики на съдии-изпълнители и адвокати, за източване на пари от нищо не подозиращи граждани, предлага Коалиция „КОЙ“. Кандидатът и в инфарктния 25 МИР в София Добри Божилов предложи прости и бързи мерки, които ще спасят гражданите от подобно плячкосване на труда на целия им живот.

На първо място, Божилов предлага да се въведе ограничени на сумите, които могат да се събират по т.нар. „заповедно производство“. Лимитът трябва да е колкото 3 средни работни заплати. Т.е. по-големи суми не могат да се търсят по този начин. Самото заповедно производство може да е полезно в някои случаи – например когато работодателят бави заплати. Няма защо да лишаваме работниците от тази възможност. Но суми, по-големи от 3 средни заплати не може да се търсят по този безобразен начин. Те следва да минават по общия ред – през съд.

На второ място, Божилов предлага съдът да е задължен да поиска мнение от насрещната страна, преди да се произнесе. Абсурдно е да имаме съдебни решения и изпълнителни листове, без съдът да е чул мнението на едната страна. В случай, че насрещната страна отхвърли претенцията, делото ще се прекратява и ищецът ще трябва да мине по общия ред – като докаже вземането си.

Сега това възражение е възможно едва когато съдия-изпълнителят вече търси парите. Идеята на Божилов е да има допълнителна възможност за възражение – още преди да се издаде изпълнителният лист.

Възможността същото да се направи при изпълнението остава. Т.е. жертвата ще има 2 възможности да възрази. Една от тях ще е със сигурност „държавна“ – т.е. ще я търси държавен призовкар. А не наемният работник на частен съдебен изпълнител, който обикновено участва в схемата за грабеж.

На следващо място, с оглед на сумите, за които ще става дума, ще се изисква ищецът да внесе също при съдия изпълнителя същата сума, която иска от ответника, като гаранция. Тя ще се освобождава едва след като ответникът плати, и няма заведено от него дело в съда, оспорващо вземането. Иначе ще се ползва като гаранция за връщане на парите на евентуално ограбен човек, който не е длъжник.

И най-накрая – следва да се предвиди таксите за дело, в което нечестно ограбен човек, води за да си върне парите, да се плащат едва след края на делото – от загубилата страна. Т.е. ако мошеникът загуби, той ще плати таксите, а жертвата няма да е длъжна да плаща в началото такси, за да се защити през съда.

Посочените мерки няма да забавят с много заповедното производство, и ще се запази основното му предимство – бързината. Но шансовете безработни адвокати, които се чудят какво да правят, да измислят по цял ден схеми за грабежи, ще бъдат прекратени.

Настоящият ГПК е рожба на управлението на БСП и ДПС, но удобно беше поддържан и от ГЕРБ в неговите мандати. По отношение на привилегиите за мафията на съдебните изпълнители и колекторските фирми, всички партии са еднакви, твърди Божилов.

Коалиция „КОЙ“ ще им „разгони фамилиите“, емоционално коментира кандидатът в 25 МИР.

ГН

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
JSN Epic template designed by JoomlaShine.com