Заради безкрайната цена на живота. Нека скочим направо в дълбокото от първото изречение. Това е отговорът на въпроса в заглавието...

Пишем тази статия, за ви покажем защо пазарната икономика ПРОСТО НЕ РАБОТИ в здравепазването, и за да заемем твърда позиция, че Коалиция КОЙ се обявява за държавно здравеопазване- Т.е. за единствения истински работещ модел за НАРОДНО здраве. Нали не сме забравили, че здравето е за народа, а не за тия дето осигуряват здравните услуги? Здравето е за НАРОДА...

Защо пазарният модел не работи? След толкова много приказки, защо не работи?

Много просто...

Поставете безкрайна цена на която и да е стока в която и да е икономическа формула, и вижде какво се получава. Получава се абсурд. Въпросът не е само до здравеопазването, а до всяка една стока, която придобие безкрайна цена. В този случай, пазарът ПРОСТО НЕ РАБОТИ. Да повторим - не може да има пазарна икономика и пазар като регулатор, там където е възможна безкрайна цена.

Именно това обстоятелство е в основата на изначалния провал на всички пазарни или полу-пазарни системи на здравеопазване. Това се отнася и от евро-континенталния "осигурителен" модел, и до американския - "застрахователен". И в двата модела има ескалиращо нарастване на здравните разходи, с темпове далеч надвишаващ ръста на БВП. Това неминуемо ще доведе самия модел до колапс, просто защото ще свършат парите.

Ето как работи безкрайната цена.

Леченията в пазарно здравеопазване се разработват от пазарни субекти - корпорации. Тяхната цел е максимална печалба. Така те нямат интерес да разработват евтини лечения. Просто няма смисъл, приходите ще са по-малки. Тяхната цел е да разработват СКЪПИ лечения. Просто защото животът има безкрайна цена, и всяко лечение (което работи), задължително ще бъде платено. Или общественият фонд (тип НЗОК), или частният (американски застраховател) ще е под огромен натиск да включи всичко подобно в пакета си. Иначе ще бъде обвинен, че "оставя хората да умират". Съответно - лечението се включва, съответно - нарастват разходите, съответно - нарастват здравните вноски (или застраховките).

Това се случва повсеместно. Засяга не само лекарствата, но и процедурите за лечение. Засяга всевъзможно скъпа техника. Засяга дори доходите на докторите. Разбирате, че доктор не може да бъде милионер, поне не и в нормално функциониращо общество. Доктор е уважавана професия, с добър доход. Но не и милионер. Колко хора трябва да излекува този доктор, та да докара 1 милион?

Ами не много всъщност. Просто се вдигат цените. На операции и на определени видове процедури. Като една операция е 300 хиляди долара, и докторът вземе 30 хиляди от тях. За 1 ден! Това нормално ли ви се вижда?

Но се получава. Просто защото доктори инвестират усилено в името си, правят си маркетинг (така е в пазарната икономика), явяват се по медии и пр. Накрая народът решава, че това е най-добрият доктор и се изсипват всички при него. И цената се вдига.

Когато здравето е стока, и когато животът е с безкрайна цена, всеки пазарен модел е обречен на крах. И това се случва. В САЩ вече срещу здравна застраховка от 1000 долара месечно, не получаваш почти нищо. А 1000 долара на месец са си пари и там. Навсякъде в Европа има криза на здравните фондове. Непрекъснато се искат все повече и повече пари, повече здравни вноски и пр. И правителствата дават.

Единственият истински работещ модел е държавното здравеопазване, тип "Семашко". Държавни болници, държавни доктори и държавни изследователски институти. Които не работят за печалба, а за постигане на максимално здраве. В подобни структури има злоупотреби, но те да далеч по-малки от законната злоупотреба да се раздува цената на лечението в пазарен модел. Държавните институти търсят ЕВТИНО, а не скъпо лечение. Т.е. такова, което да може да се приложи масово. Те не страдат от страст към патентите, и от това след като имат авторски права, да сложат цена 100 лв. при себестойност 10 лв. Ще сложат цена 11 лева и това е. В държавно здравеопазване докторите имат сигурни и добри заплати, но никога няма да станат милионери. Да, няма да станат супер богати, но и няма да им се налага да броят клинични пътеки, да измислят болести и да се държат като пътуващи търговци, които трябва да изкарат дневна норма.

Коалиция КОЙ е твърдо за държавно здравеопазване, което би осигурило повече здраве на народа, на по-ниска цена. Край на източванията на НЗОК, край на монополните цени на лекарства. Край на инвестициите в скъпа техника във всяка една болница, така че държавата да се зарине в ненужно много техника, само и само после да се дои НЗОК с процедури. Край на частните болници, финансирани с държавни пари.

И начало, ново начало на истинското народно здраве. Нали не забравихме, че здравеопазването е за народа... А не за корпорациите, осигуряващи самото здравеопазване. То е за НАРОДА...

КК

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
JSN Epic template designed by JoomlaShine.com