Политическата схемотехника може да отбележи нов връх, след като изтекоха слухове за "усилени консултации" за съставяне на правителство. Официално ГЕРБ обяви, че започва преговори другата седмица. Но на всеки е ясно, че реалните преговори вече текат, т.е. задкулисието триумфира.

Абсолютната гротеска обаче е, че преговори за правителство водят привидно несъвместими помежду си субекти като Обединените патриоти и Доган. Сериозни разговори е имало вече със Сокола, твърдят хора от партийните централи. Информацията не е майтап - цитирана е от БНР, и публикувана в някои новинарски агенции.

Реално, преднината на ГЕРБ става нищожна, ако се преодолее несъвместимостта на ДПС и Патриотите. Фактически коалиция на БСП, ДПС и Марешки събира 117 гласа. Трябват само 4 златни "пръста" около Волен (например) и става правителство.

Това вече се е случвало - при правителството на Орешарски. Въпросът може ли Марешки да пристане на ДПС е реторичен. Той може да пристане на всеки. И ще тръгне с по-силния.

Самите патриоти изобщо не е ясно доколко са "обединени". Каракачанов и Сидеров клонят по-скоро към БСП. Валери Симеонов е най-силният измежду тримата лидери, и клони към ГЕРБ.

БСП и ДПС сами твърдо имат 107 гласа. Реално и само те могат да прокарат правителство, ако Патриотите се "направят на луди" и не участват в гласуването. ГЕРБ и Марешки заедно са по-малко от БСП и ДПС.

На миналите избори имаше слухове, че поне една двете тогава патриотични сили, е ползвала пари от Делян Пеевски. Ако е така, то Доган си има собствена патриотична формация и всичко става въпрос само да се оформи фасадата пред избирателите...

ГН

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
JSN Epic template designed by JoomlaShine.com