Водата очевидно е поскъпнала тайно - още по време на предизборната кампания, но ни сервираха решението сега. Без коментар, с кратко съобщение в стил "ТАСС е упълномощена да заяви". Властта не дължи обяснения никому, нейните заповеди се изпълняват безпрекословно и без обсъждане.

И този път поскъпването е без никакви пазарни, или дори непазарни, аргументи (например за да съберем пари за децата на Узбекистан). Единственият мотив, с който поскъпва е... искането на концесионера. Настоящото изстискване ще е с 18% в столицата и цената на кубик ще подмине 2 лв.

При това има планове и за последващо поскъпване в следващите години, защото все още цената била "под социалната поносимост". Световната банка била казала, че водата следва да достигне нивото на "социална поносимост" и караме смело натам. Т.е. социална поносимост значи да се издои максималното от народа в полза на корпорациите, без значение колко е себестойността и колко би била цената при свободен пазар. Това е все едно да увеличиш хляба на 10 лв., защото до там народът ще може да го плаща. А че струва под 1 лв., няма значение. Пазарната икономика е само когато е в полза на корпорациите. Народът няма право на пазарна икономика.

Софийска вода вече е увеличила цената на водата десетки пъти, и все обещава да прави ремонти и да намалява загубите. Никакви сериозни ремонти не са се случили, единствено заплатите на мениджмънта се раздуха, а милиони изтичат към компанията-майка чужбина. Въпросната концесия отдавна трябваше да е анулирана, но ръководството на Общината очевидно получава редовно мотивация, за да не прави нищо. Също странна мотивация е основата на действията на Комисията по енергийно и водно регулиране, която периодично прокарва новите цени. Схемата е винаги една и съща. Концесионерът поисква например Х процента ръст, Комисията се "бори" и се "преборва" за Х/2. След този "титаничен успех", народът следва да е доволен, че ще му се увеличи "по-малко". С такива малки ръстове, цената вече е космическа, и то без да броим надписванията на сметки, т.е. начисляването на повече кубици, отколкото си потребил.

Мъчението на "китайската капка" се състои в това на вързан човек да му пускат да капе вода върху челото. Физически не е опасна, но психически това влудява. Твърди се, че "с всяка нова капка, светът се срива отново". Подобно наказание е прилагано само срещу най-жестоките престъпници.

У нас го прилагат спрямо народа. КЕВР вече десетки пъти вдига цената с по "една капка", и това буквално влудява народа от безсилие да се противопостави на очевидната държавно-концесионерска мафия. Съвсем отделно, джобовете ни изтъняват, а с тия пари дето ги плащаме, ако не беше концесията, вече можеше да сме построили цяла нова водоснабдителна система в съответните градове. Вместо това - "мениджъри" с по 100 хиляди лева месечна заплата и добри борсови показатели за компанията-майка във Франция.

Конкретно в този случай, цинизмът е още по-голям. Преди години едни управляващи от СДС сключиха концесията. Сега друг виден "седесар" (от ДСБ) Иван Иванов, се опрадвава с договора, за да вдигне цената. Въртят, сучат, договори, концесии, комисии - и накрая народът да плаща.

Добри Божилов
30-03-2017

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
JSN Epic template designed by JoomlaShine.com